Ska vi lägga skärmen åt sidan en stund? Ditt barn älskar att få leka med dig – varför inte bygga pärlplattor den där dagen när du VAB:ar? Det kan faktiskt vara gynnsamt även för dig. Visste du att det från början var tänkt som avkopplande terapi för äldre? Jovisst, och det är en svensk uppfinning också. Så sätt igång att ”pärla”, det finns massvis med häftigt inspiration på nätet. 

Ja, visst är pärlplattan en svensk uppfinning! I sann ingenjörsanda uppfann Gunnar Knutsson denna pixelkonstens förfader. Pärlplattor i olika former har blivit en barnslig favorit, men från början var det faktiskt tänkt som terapi för äldre. En spännande aspekt, eftersom det faktiskt är otroligt rogivande med pärlplattor – även för vuxna. Och för att hitta rätt inspiration finns det en massa spännande läsning.

Pixelkonst och koncentrationsförmåga

Vad sägs till exempel om Johan Karlgren, som faktiskt livnär sig på att lägga pärlplattor? Han gör inredning och pixelkonst av plattorna. I hyllorna står stora hinkar med tusentals plastpärlor i olika färger, en dröm för den pysselsugna. Det Johans pixelkonst talar till är ett slags nostalgikänsla till 80- och 90-talets pixelkonst, Super Mario är ett återkommande tema i hans alster. Det Johan också specialiserat sig på är hur man stryker dem både böjt och rakt! Något att fundera på om du vill testa.

Vimmerbytjejerna Ronja, Stina och Tilde valde att göra pärlplattor för en insamling till cancerforskningen. De lyckades faktiskt samla in 35 000 kronor! Men sådana höga ambitioner behöver du kanske inte. Det räcker med att veta att pysslandet med pärlplattor stärker koncentrationsförmågan ordentligt.

När det kommer till motiv är det egentligen bara fantasin som sätter gränser, varför inte trafikskyltar?

Som vuxen kan man använda en pincett när man vill ”pärla”, så se det som en stund för dig och ditt barn när ni ägnar er åt att skapa något tillsammans.