Har ni tänkt på hur taskig Musse Pigg är mot hundar? Nehej, då ska vi förklara hur det ligger till.

Musse Pigg är ju, som hans namn visar, en mus, alltså ett djur. Och inte vilket djur som helst, utan ett djur som fortfarande ses framför allt som ett skadedjur på de allra flesta håll i världen. Det var ju för att skydda viktigt spannmål från råttor och möss som människor började hålla katter som husdjur.

Kanske är det därför som Musse Pigg tycks lida av någon sorts revanschbehov, för hur ska man annars förklara det faktum att de två andra djur han umgås mest med ständigt blir trakasserade av honom på olika sätt?

Pluto

Allra värst har stackars Pluto det. Pluto är en hund, och blir behandlad som en sådan av sin husse. Som alltså är en mus. Förstår ni att det här inte riktigt går ihop? Det finns egentligen ingenting som säger att Pluto skulle vara mindre intelligent än Musse, men ändå tvingas han gå i koppel, sova i en hundkoja med mera. Det skulle ju kunna vara så att Pluto är förståndshandikappad, men det ursäktar ju knappast Musses beteende. Att han skulle vara en rysk performancekonstnär är en annan förklaring, men den känns inte särskilt trovärdig.

Långben

Sedan har vi då Långben. En annan hund, som till skillnad från Pluto går upprätt, pratar och bär kläder. Men det betyder inte att Musse behandlar honom som en jämlike. Istället påpekar han hela tiden för Långben hur dum, klantig och oduglig han är, och det vill sig inte bättre än att Långben ofta klantar till det, på grund av denna negativa förstärkning.

Det vi hoppas på nu är att Martin Kellerman tar sig an problemet och låter sitt hund alter-ego Rocky sätta Musse pigg på plats. Det kan behövas. Han har ju trots allt kört med Långben och Pluto enda sedan 30-talet!